gdybyś był a nie bywał

Temat: Wspominki historyczne i tematy pokrewne
...których znajdował się farsz grzybowy. Kompot z suszonych owoców – Przyrządzany z suszonych śliwek, moreli i fig. W niektórych regionach kraju do kompotu dodawane były także suszone jabłka, gruszki i bakalie. Karp w szarym sosie – Danie to było przygotowywane na długo wcześniej, zanim utarł się zwyczaj pieczenia panierowanych dzwonek karpia. Kutia – Robiona z pszenicy, bakalii, maku z dodatkiem miodu i mleka. Wybrane przepisy kuchni staropolskiej Bożonarodzeniowy piernik staropolski Składniki  250 ml miodu,  20 dag cukru,  10 dag masła,  50 dag mąki,  4 jajka,  proszek do pieczenia w ilości przypadającej na 500 gram mąki,  100 kwaśnej śmietany 18 proc.,  przyprawa do pierników,  zmielone goździki,  szczypta cynamonu,  25 dag...
Źródło: forum.northandsouth.info/viewtopic.php?t=1748



  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • shinnobi.htw.pl