gdybyś był a nie bywał
Temat: Wspominki historyczne i tematy pokrewne
...których znajdował się farsz grzybowy.
Kompot z suszonych owoców – Przyrządzany z suszonych śliwek, moreli i fig. W niektórych regionach kraju do kompotu dodawane były także suszone jabłka, gruszki i bakalie. Karp w szarym sosie – Danie to było przygotowywane na długo wcześniej, zanim utarł się zwyczaj pieczenia panierowanych dzwonek karpia. Kutia – Robiona z pszenicy, bakalii, maku z dodatkiem miodu i mleka.
Wybrane przepisy kuchni staropolskiej
Bożonarodzeniowy piernik staropolski
Składniki
250 ml miodu,
20 dag cukru,
10 dag masła,
50 dag mąki,
4 jajka,
proszek do pieczenia w ilości przypadającej na 500 gram mąki,
100 kwaśnej śmietany 18 proc.,
przyprawa do pierników,
zmielone goździki,
szczypta cynamonu,
25 dag...
Źródło: forum.northandsouth.info/viewtopic.php?t=1748